İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Lastik Hava Basıncı Nasıl olmalıdır

Araba lastik Basıncı Nasıl olmalıdır.

Araçlarda lastik basıncalar her zaman ideal koşulda olmalıdır. Fazla hava basıncı olan araçların yol tutuş düşer az hava basıncı olan araçların ise yakıt tüketimi artar ve lastik ömrü kısa olur

Aşağıda ideal lastik basıncı şeklini görebilirisiniz.

ehliyethane

lastik-basinci-nasil-olmalidir-ehliyet-vakti
lastik-basinci-nasil-olmalidir-ehliyet-vakti

 

Lastik hava basınç tablosu

Araçlara ait lastik basınlara aşağıdaki gibi olmalıdır.

LASTİK BASINÇ TABLOSU
LASTİK BASINÇ TABLOSU

İdeal bir lastik ömrü ile ilgili bilinmesi gerekenler

Lastik kaç yılda bir değiştirilmelidir ?

Her mekanik aksam gibi lastiğinde bir ömrü bulunmaktadır on ile on iki yıl sonunda Her lastik trafiğe çıkmadan ömrünü tüketebilmektedir. Bunun yanı sıra kullanımla birlikte araçların diş derinliği kaybolan biten veya aşınan lastikler değiştirilmelidir

Lastik kaç yılda bir değiştirilmelidir ?

Araç lastiklerinde yer alan diş derinlik noktasına gelen araçla ait lastiklerin değiştirilmesi gerekir aşağı görüldüğü üzere lastikleri kontrolü sağlanabilmektedir.

lastik diş derinliği ne kadar olmalıdır
lastik diş derinliği ne kadar olmalıdır

Lastik Diş derinliği Kaç Olmalıdır ?

Araçlarda lastiklerin diş derinliği yaz ve kış olarak değişmektedir.

Yaz lastikleri : 3 mm ideal olan 2 mm Sınırdır
Kış lastikleri : 4 mm ideal olan 3 mm sınırdır

Bu ölçülerin altındaki lastikler hemen değiştirilmelidir.

Lastikler Neden Eskir ve Aşınır ?

Lastiklerin aşınmasının bir çok nedeni olabilir bazen sürüş şekli dahi araçlara ait lastiklerin aşınmasına ve erkenden eskimesine neden olmaktadır.Genellikle lastik aşınma sebepleri şunlardır

1.Doğru Ölçülerde Şişirilmeyen Lastik

Araca ait ideal ölçülerin dışında ki tüm hava basınçları eksik veya fazla olsun lastiğini ömrünü kısaltmaktadır ayrıca basın sebebiyle araçta farklı mekanik sorunların oluşması da mümkündür. Eğer aracınızda lastik basınç uyarı donanımı yoksa iki ayda bir mutlaka araç lastiklerinizin hava basıncını kontrol etmeyi unutmayınız.

2.Araç Kullanım Şekli

Kişilerin araç kullanımı sırasında Aşırı fren kullanımı, Hız kalkış ve de aracı patinaja düşürme gibi sebeplerden araç lastikleri aşınmaktadır.bu husus dikkat edilmesi gerekmektedir.

3.Aşırı Fazla Kapasite

Aracın Kapasitesinin üzerinde yük veya ağırlıkta kişi taşımak yada uzun süreli aracı tam kapasite yükle kullanmak lastiklerin ömrünü kısaltır.

4.Uygun olmayan lastik ölçüleri

Her aracın ağırlık ve aerodinamik yapısına göre araç üreticileri tarafından en uygun boyutlarda jant ve lastik kullanılır sürücüler bu ölçülerin dışında daha büyük veya daha küçük ebatlarda lastik jant kullanmaları durumunda aşırı aşınma oluşmaktadır.

5.Yol Ve Çevresel Etkenler

Bazen her şeyi ideal olaraktan yapılsa da sürücünün elinde olmayan nedenlere bağlı durumlardan lastik eskimektedir. Örneğin kullanılan yolun bozuk olması aşı soğuk veya aşırı sıcak aşırı yağmur gibi durumlardan da lastikler eskimektedir.

 

Lastik derinliği nasıl ölçülür ?

 

Lastikler uzman kişiler tarafında araç lastik derinlik aparatı ile ölçülmektedir ancak her kişinin böyle bir şansı olmadığında yada pek ihtiyaç duyulmadığında kimsede pek bulunmaz bu sebeple lastik derinliği ölçümü halk arasında yaygın olarak bozuk para ile ölçülmektedir

Lastik Derinliğine Bozuk Para ile nasıl bakılır ?

 

Lastik diş derinliğinizi ölçmek için Bozuk paradan yararlanılabilir Bozuk 1 TL paralardan yararlanabilirsiniz 1 TL İki halkanın iç içe geçmesiyle oluşmaktadır Dış taraftaki halka 1 lirada yaklaşık 4 mm. dir. –Görsellerde görünen- Halka görünmeye basladığında 3 mm civarinda diş derinliği kalmış demektir.

BOZUK PARA İLE LASTİK KONTROLÜ
BOZUK PARA İLE LASTİK KONTROLÜ

 

İlk yorum yapan siz olun

    Bir cevap yazın

    E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir