İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ötv Muhafiyetli (Ötv’siz) Araç Nasıl Alınır

Ötv Muhafiyetli (Ötv’siz) Araç Nasıl Alınır

ÖTV muafiyetli araç alımı ile alakalı birkaç bilgilendirme yapacağız birçok yerde yanlış bilgiler yer almakta ve herkesin kafası karışmaktadır.

ÖTV siz araç alımı yani muafiyetli ÖTV siz araç alımlarında bazı şartlar aranmaktadır. Bu şartlardan en önemlisi ve olmazsa olmazı Engelli raporunun olması zorunluluğudur. Ehliyethane bu linkten incelebilirsiniz.

Engelli raporları iki farklı rapor türden oluşmaktadır. Bunlar

  • Ortopedik engelli raporu
  • % 90 Ve Üzeri Engelli Raporu ‘dur

1.Ortopedik engelli raporu Nedir Bu Raporu olanlar ÖTV’Siz Araç Nasıl Alınabilir ?

Ortopedik engelli, kişinin normal bir araç, motorlu taşıt kullanmasına engel bir durumun olup olmadığının, kullanılacak olan aracın otomatik vites mi yada özel tertibatlı bir araç mı olmasının gerekip gerekmediğinin belirtildiği heyet raporuyla verilen Açıklama kısmında vede raporun arka kısmında otomatik vites araç ile yeni sistemde özel tertibatlı araç kullanabilir şeklinde bir ibarenin yazdığı rapor türüdür.bu türde bir raporu olan kişiler ortopedik engelli statüsünde Vergiden muaf olabilmektedirler.

Tabi vergi muafiyeti bu kadarda kalay değil Ortepedik engelli raporuyla birlikte aynı zamanda kişinin kendisine ait Son Yönetmeliğe uygun yeni şekilli (eskiden ehliyetler alanların yenilenmesi gerekmektedir)sürücü belgesinin yani Ehliyetinin olması gerekir. Bu ehliyetin mutlaka yeni sistemi uyarlanmış yeni ehliyet veya araç kullanması için tertibat gereksinimini gösterir devlet hastanesi heyetinden verirmiş arkasında tertibat kodlarını yazılı ehliyetinin olması gerekmektedir.

Not: Ortopedik engelli raporu olup Normal Ehliyeti Olmayalar ÖTV Siz araç Alamaz.Mutlaka bir Ehliyetin olması gerekir.

ÖTVSİZ ARAÇ
ÖTVSİZ ARAÇ

Ortopedik Engelli araç Alımlarında Engelli Rapor Oranı Kaç Olmalıdır.

ortopedik engelli araç alımlarında oranın önemi yoktur önemli olan ortopedik engelli kişinin araç kullanabilmesi için özel gereksinime ihtiyaç duyuyor olmasıdır yani kişinin normal araç kullanmasına engel olan bir durumun olması gerekir bununla alakalı da kişinin tertibatlı araç kullanması veya sadece otomatik vites araç kullanması gereklidir şeklinde heyetten verilmiş bir heyet raporu olması gerekir bu rapor içinde kişinin rapor oranına bakılmaz sadece rahatsızlığı normal araç kullanmasına engel mi ona bakılır. Heyet kurulu şöyle bir karar vermesi gerekir “ ortopedi doktorlarınca verilen kararda bu kişi normal araç kullanması uygun değildir sadece otomatik veya özel tertibatlı araç kullanabilir “ibaresi kullanması gerekmektedir

Ayrıca Bu aşamaları geçtikten sonra bazı hesaplama eksiklikleri olabilir bu Raporları kontrol ettirdikten sonra vergi dairesinin onayına sunulması da gerekebilir.

Ortopedik Engelliye araçları Kimler Kullanabilir ?

Kanunda Kişinin kendisi ile beraber 3 .derece (dayı,amca,Teyze vb) akrabalarına kadar kişiler kullanabilir şeklinde bir kanun hüküm vardır.

Ruhsatta Araç Kullanacak Kişilerin Adı Yazması gerekiyor mu ?

Eskiden ruhsatları isim yazılıyordu hala merak edilen kullanacak kişi isimlerin yazdırılıp yazdırmaya cağı hususu. Bu sorunun Araç Kullanacak Kişilerin Adlarının Yazmasına gere yoktur. Zaten artık özel bir durum yoksa (mahkeme kararı vs) böyle bir ibare yok. yeni ruhsatları isim yazılmamaktadır. Ayrıca da otomatik olarak tescil sisteminde aracı 3. Derece kadar herkes kullanabilir şeklinde ruhsatları ibaret bulunmaktadır.

ötvsiz araç nasıl alınır
ötvsiz araç nasıl alınır

2 – % 90 ve Üzeri Engelli Raporu Nedir ÖTV’siz Araç Nasıl Alınabilir ?

Engelli oranı olarak 90 ve üzeri kişilerin veya belirli formüllerle hesaplanmış Genel rahatsızlıkları, göz rahatsızlığı, diğer iç hastalıklar dış hastalıklar bunlarla beraber toplamda bu raporu % 90 ulaşan kişilerin aldığı raporlardır.

Bu raporlarda kendi arasında ikiye ayrılıyor

  • Birincisi genel durumu rahatsızlığı kişiler yani e zihinsel veya psikolojik herhangi bir rahatsızlığı olmayan raporlarda kişinin kendi imzasıyla yada vereceği noterden vekalet ile araç alımı yapılabilen raporlardır.bunlar için tüm işlemler engelli Ortopedik Engelli ile aynıdır
  • İkincisi ise zihinsel engeli veya davranış bozukluğu veya psikolojik rahatsızlığı olan %90 üzeri oranlı rapor sahiplerinde kişilerdir.

Zihinsel Engelli Kişiler Ötv Siz Araç Nasıl Alabilir

Bu kişilerin araç alabilmesi için mahkemeden vasi atanması gerekmektedir. vasi atanan kişi vasi kararına ek olarak da araç alımı için ayrıca mahkemeden karar çıkartılması gerekiyor yani hem vasi hem vasi olarak araç alma yetkisine sahip olması gerekiyor.vasi atanacak kişiler rapor sahibinin eşi olabilir çocuğu olabilir veya yakını kim var ise sulh mahkemesine başvuruda bulunarak vasi tayini isteyebilirler.

% 90 ve Üzeri rapora sahip kişilerin araçlarını kimler kullanabilir

ister nolmal engelli olsun istesede zihinsel engelli olsun % 90 ve üzeri raporları olanların araçlarını ortopedik engelli raporlarında farklı olarak istisnasız herkes kullanabiliyor bununla alakalı eskiden ruhsatta isim yazılıyordu ve artık isim yazmıyor. Artık isim yazdırma yok 90 ve üzeri olan raporlarda ruhsat da herhangi bir kısıtlama yoktur aracı herkes kullanabilir.

ÖTV’siz Araç Alımı İçin Gerekli evraklar

– Kişinin kendi rapor sahibinin kimlik fotokopisi

-Raporun Aslı

-iki tane noterden çoğaltılmış raporun Aslı gibidiri

-vekalet olacaksa eğer vekaletin Aslı ve vekalet sahibini kimlik fotokopisi

ile beraber araç alım işlemine başlayabiliyorsunuz bu işlemler ne kadar sürüyor ya sıkça sorulan sorulardan birisi raporla araç alımı yapmak istediğimde aracımı ne zaman teslim olabilir bununla alakalı da bayide anlaşmanızı yaptıktan sonra gerekli evrakları tamam deyip ödemenizi gerçekleştirdikten sonra maksimum 2 veya 3 iş günü içerisinde eğer sistemsel noter vs. halledilmektedir.

18 Yaş Altı Engelliler ÖTV Siz Araç Alabilir mi ?

18 yaş araç alımı için ÇÖZGEL RAPORU dediğimiz yani erişkin olmayan sadece çocuklar için çıkartılan raporlardır bunlarda da farklı seçenek vardır raporların geçerliliği ÖTV’siz araç alımı hakkında özel gereksinimi vardır veya özel gereksinimi yoktur şeklinde sınıflandırma vardır. Sahibinin özel gereksinimi vardır şeklinde kutucuk işaretlenmiş se ÖTV’siz araç alımı yapabiliyorsunuz ayrıca alınacak bu 18 yaş altında da olsa 1 yaşında da olsa 17 yaşında da olsa araç her halükarda rapor sahibinin üzerinde oluyor yine bu tarz raporlardaki aracın kullanım hakkı % 90 üzeri raporlarda olduğu gibi herkes gerçekleştirebiliyor.

Engelliler Motorlu Taşıt vergisinden Muaf Mı?

ÖTV ve muafiyetine ek olarak engelli vatandaşların motor taşıtlar vergisi muafiyeti vardır bu her türlü araç alımı için yani ÖTV’siz muafiyette ÖTV muafiyetli araç alım için motor taşıtlar vergisi muafiyeti de gerçekleştiriliyor Engelli Kişiler Araç Aldıktan sonra 5 yıl boyunca ÖTV’den muaf olduğu gibi gibi motor taşıtlar vergisinden muaf olunmaktadır.

ÖTV SİZ ALINAN ARAÇ SATIŞI NASIL YAPILIR

ÖTV muafiyeti kapsamında ÖTV’siz alınan araçlar Merak ettiği konularda biriside ?

ötv’siz aldığım aracı satarsam vergi ve ötv ödermiyim ?

Böyle durumlarda Araç Alındığı tarihten itibaren 5 yıl boyunca satılamaz. Satılması durumunda satıldığı tarihte vergi dairesine başvurarak ÖTV hesaplattırmak ve ödemesini yapmak gerekir.5 yıl sonunda satılması durumunda herhangi bir vergi ve ötv ödemesi çıkmamaktadır.

ÖTV SİZ ARAÇ KAÇ YILDA BİR ALINABİLİR ?

ÖTV muafiyetli ÖTV’siz araç alanlar yeni bir araç alması için 5 yıl geçmesini beklemesi gerekir.

Örneği 2 yıl önce araç almış kişi arabasını satmış olsa dahi aracı aldığı tarih üzerinden 5 yıl geçmedikçe ÖTV muafiyetli yeni araç alamaz.

ÖTV SİZ ARAÇ ALIMINDA ÜST SINIR VAR MI ?

Evet var her yıl maliye bakanlığınca belirlenen üst bir tutar vardır bu tutarın üzerindeki alımlar ötv ye dahil edilmektedir.ötvsiz araç sınırlarını öğrenmek için maliye bakanlığı sitesini ziyaret ediniz.

İlk yorum yapan siz olun

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir